Blog

Pyssel och återbruk av kläder

Få saker är så trendiga som återbruk. Ändå är denna form av pyssel knappast en nymodighet. Genom tiderna har människor lappat och lagat sina kläder, kanske för att de verkligen har behövt sys ihop och stoppas eller för att man har velat ge plaggen ett fräschare utseende. Ökad miljömedvetenhet i kombination med stor skaparlust har gjort att många i dag väljer att återbruka kläderna. Genom återbruket kan plaggen få en helt ny stil och som med allt annat pyssel är det egentligen bara kreativiteten och pyssligheten som sätter gränserna för vad man kan åstadkomma. Här följer några tips på hur du kan ge dina ”gamla” kläder från Johnells eller andra kvalitetsbutiker en ny look. Förvånansvärt nog krävs det inte så mycket för att ge ett plagg en rejäl makeover.

Tips på att återbruka kläder för en ny look

När du ska skapa en ny garderob av gammalt kan du komma långt med ett klädesplagg, stuvbitar, en symaskin och tråd eller med en sax, kardborrband och textilfärg – läs här för pysseltips.

  • Stuvbitar med tryck på t-shirt

Stuvbitar med exempelvis stora blomtryck gör sig ofta väldigt bra på t-shirten. Klipp till och sy fast stuvbiten på framsidan eller baksidan. Det finns också vlieseline med lim på bägge sidorna alternativt textillim i sprejform som fungerar bra när du ska fästa tyg på tyg.

  • Spets eller band

Spets eller band kan liva upp ett helt plagg. Prova att klippa av ett par gamla jeans och att kanta dem med spetsband nedtill – så sött – eller att laga hål med hjälp av spetstyg. Det är alltid en lika bra idé att ha ett litet lager med spetsar och band, då dessa pysselmaterial kan användas till allt från scrapbooking till kläddesign.

  • Prickar med hjälp av en suddpenna

Det här pysselknepet är så smart: doppa själva suddgummit på en suddpenna i textilfärg och tryck dina egna prickar på plaggen. De enfärgade byxorna eller shortsen kommer definitivt bli som nya.

  • Sax, pärlor och jerseytopp

Att gå loss med saxen på en jerseytopp är inte så dumt. Klipp ett hål och/eller remsor på ryggen och fläta ett snyggt mönster av det lösa, överblivna tyget. Genom att fläta in pärlor i remsorna får toppen en lyxig design.

  • Spets och textilfärg

Använd en bit spets som mall för att trycka eller måla mönster på ett plagg som behöver en makeover. Kan göras på allt från byxor till kavaj.

  • Omfärgning med textilfärg

Ett av de enklaste sätten att återbruka kläder till nya plagg är att färga om dem med hjälp av textilfärg. Har du provat färgningsmetoden batik?

  • Sax, kardborrband och collegetröja

Klipp ett snitt uppifrån och ner på collegetröjans rygg. Fäst kardborrband längst upp vid hals- och nacklinningen. Så enkelt gör du en moderiktig tröja med öppen rygg.

  • Paljettband och limpistol

Genom att dekorera kläder med paljettband kan du enkelt ge det gamla trista plagget ett glammigt lyft. Det går alldeles utmärkt att använda limpistol för att fästa paljetterna.

fusion