Blog

Tillverka egna bruksföremål

De flesta som gått i svensk skola har tillverkat smörknivar i slöjden. Det är ett bra exempel på ett egentillverkat bruksföremål som inte är särskilt svårt att tillverka men ändå kan glädja flera generationer. För dig som är lite händig finns det gott om andra liknande saker du kan göra på ett enkelt sätt. Du kan både spara pengar på detta sätt, samt få något som du kan prata om med dina vänner när du har middagsbjudningar. Du kan köpa vin på nätet att bjuda på, och sen visa allt du gjort sedan de var hemma hos dig senast.

Hantverk för mat och dryck

Ett bra ställe att börja på är just saker för mat och dryck. Det är både lätt att köpa vin på nätet och att tillverka egna saker att dricka det ur. Koppar eller glas kan du som inte är så avancerad antingen tälja i trä eller göra i lera (keramik). Den avancerade tar en kurs i glasblåseri och bokar in sig på en glashytta. Det är något som definitivt är svårare än att köpa vin på nätet. Men slutresultatet är desto mer imponerande.

Tallrikar är också något du kan göra själv. Även här är det trä eller lera som är det bästa materialet att börja med. Trätallrikar har en rustik charm och de har också fler användningsområdet än bara i hemmet. Du kan till exempel ta med dem ut på vandring eller liknande för att ha ett hållbart och lättdiskat porslin att använda i mer rustika förhållanden.

Möbler

Det finns också många sätt att göra egna möbler. En bra början här är att göra ett eget mosaikbord av sånt du har hemma. Det är mer en justering av ett befintligt föremål, men fortfarande en rejäl uppgradering. Börja gärna testa med ett äldre slitet bord som du inte ser någon direkt räddning för.

Du som är mer avancerad kan tillverka egna möbler helt från ingenting. Trä är att föredra då det är ett förlåtande och lättanvänt material. Det du behöver är kunskap i att hantera verktyg och svarv, samt tillgång till någon form av snickeriverkstad. Har du det kan du göra det mesta; som bord, stolar eller bokhyllor. Det är ett bra sätt att få unik inredning som är väldigt mycket billigare än vad motsvarande hade kostat i butik. Saker som är gjorda i gediget trä har oftast en helt annan prislapp än de fanérmöbler du köper på det stora varuhuset.

Den som är kunnig inom smide har ytterligare möjlighet att tillverka rejäla och hållbara möbler. Saker av stål är extra bra att ha utomhus och här har du många möjligheter att tillverka olika typer av produkter. Utöver möbler är även olika typer av växt-tillbehör populära att skapa av stål. Som till exempel spaljéer eller blombord. Även om du inte har en egen smedja eller kunskaperna som krävs för att på egen hand tillverka något finns alternativet att rita något och sedan be någon annan producera det. Även om det inte är dina händer som har tillverkat det är det fortfarande din idé vilket är gott nog.

fusion