Blog

Skapa ett hobbyrum för pyssel och roligt hantverk

Om du tycker om att pyssla och hålla på med olika slags hantverk, kan du bygga ett hobbyrum. Vad ska du tänka på när du skapar ett hobbyrum?

Hantverk

I ordet hantverk finns allt från att skapa glaspärlor till att gjuta kyrkklockor. Hantverk handlar om att skapa, återskapa eller renovera vackra eller speciella ting. Det är något särskilt att kunna sy sin egen brudklänning eller bygga det egna skrivbordet, så att det passar perfekt för både datorn, surfplattan och hunden som ligger vid dina fötter. Det finns dock några problem med att hålla på med sitt favorithantverk: det tar plats, kräver mycket tid och kostar pengar. De två sistnämnda kan bäst lösas genom att dina hobbyer betalar sig själva genom att du säljer dina hantverk, men det kan vara lättare sagt än gjort. Mycket av det som vi skapar vill vi ju inte heller sälja, utan ha kvar. Många gånger är det “platsen” som är det enklaste att fixa: genom att göra i ordning ett bra hobbyrum. Tänk dig att ha ett alldeles eget rum med väl anpassade arbetsmöbler och verktyg för att på ett enkelt och smidigt sätt kunna hålla på med ditt intresse. Du kan antingen göra om ett rum till hobbyrum, eller ha en friggebod eller ett rum ute i en lagård som arbetsrum – beroende på hur du bor och hur mycket plats som du har. Bland det viktigaste i ett rum är faktiskt golvet, både utifrån att städa, men också för att det ska tåla mycket och att det ska vara skönt att gå på. Du hittar ditt perfekta golv hos Buildor – oavsett om det är för hobbyrummet, vardagsrummet eller köket. Billigt och enkelt.

Bygga hobbyrum

När du ska göra i ordning ett hobbyrum finns det några saker som du bör tänka på innan du river ut allt och ställer in de arbetsbänkar och verktyg som du behöver. Det första som du bör tänka på är att skapa bra arbetsytor och hyllor. Om du håller på att bygga saker i trä, är det viktigt att ha mycket utrymme så att målade ytor ska kunna stå och torka och långa brädor få plats. Om du däremot ska skapa ett syrum, kan du behöva klädställningar och skyltdockor för att lättare kunna sy. Ett tips är att rita upp en skiss över ditt arbetsrum innan du sätter igång. Tänk också på att skapa plats i hyllor och skåp för dina verktyg och maskiner. Det som gör ett hobbyrum så användbart är just att allt är anpassat efter arbetet.

För det andra bör du inte glömma bort elkontakter. Om du inte har nog med eluttag, och inte heller vill anlita en elektriker, kan du köpa förlängningssladdar och sätta fast dem längst med golvlisterna så att de inte är i vägen. Det är lättare att göra det innan du ställt in något. Att fixa sitt eget hobbyrum kräver lite arbete, men är väl värt mödan!

fusion