Blog

Tekniker för scrapbooking

När det kommer till scrapbooking är kanske inte det första man tänker på de tekniker som finns för denna hobby. Istället tänker man på de olika fina papper och mönster man ska använda sig av.

När du dyker djupare i i världen av scrapbooking kommer du dock upptäcka att det finns många olika tekniker du kan använda dig av under ditt arbete. De kommer ge dig finare projekt som kommer se mer välarbetade ut.

Stämpling

En teknik att använda sig av inom scrapbooking är stämpling. Med hjälp av fina stämplar med olika motiv kommer du få motiv i en eller flera färger som är riktigt fina. Det du behöver är en stämpel, bläck och en stämpeldyna.

Embossing

Genom att använda tekniken embossing får du upphöjda effekter på ditt papper. Det du gör är att du stämplar på ditt papper utan att använda bläck, strör embossingpulver över och sedan torkar. Det blir riktigt coola motiv till ditt projekt.

Stansning

Att stansa ut mönster och figurer från olika papper är en av grundteknikerna för scrapbooking. Du kan stansa på fri hand, alltså skära ut motiv, men det vanligaste, och enklaste, är att använda en stans. Stansade motiv kallas vanligen för die cuts.

Decoupage

En annan teknik du kan använda för din scrapbooking är decoupage. Med decoupage kan du skapa en illusion av att din dekoration är målad – den liknar helt enkelt ett målat konstverk. Du klipper ut ett motiv från en servett och målar sedan med decoupagelim på. Decoupage är en teknik du kan använda på glas, trä, papper och annat. Det kommer ge en riktigt fin effekt oavsett vad det är du skapar.

fusion