Blog

Graffiti som konstform

Att uttrycka sig genom egengjorda saker är ett måste för många människor. Exempelvis kan en målning vara det perfekta sättet att koppla av och få utlopp för sina känslor. Att snickra ihop en liten träfigur kan vara ett annat sätt uttrycka sig själv och få göra det man gillar mest. Men att tillverka saker handlar inte bara om att ha kul och uttrycka sig, det kan också vara en konstform. Att graffitimålning är en konstform är något som är självklart för vissa, men definitivt inte för alla.

Vad är graffiti?

Med graffiti menas texter och bilder som skapas i ett konstnärligt syfte av privatpersoner på ytor som finns “ute i världen”, till exempel väggar. För att göra en graffitimålning behövs tillbehör till graffitimålare och konstnärer, som kan vara sprayburkar med olika färger, handskar och munskydd.

Är graffiti konst?

Det finns många delade åsikter när det kommer till graffiti som konstform. Vissa ser graffiti som skadegörelse, och något som helt enkelt är illegalt. Andra säger att graffiti inte bara har att göra med stökiga ungdomar som klottrar i tunnelbanan, utan att det även kan vara folk som lägger ner hjärta och själ i sina målningar, på ett lagligt sätt. Graffiti i sig är såklart inte olagligt och du kan utan att oroa dig göra så många målningar du vill i ditt egna hem. Det som är olagligt är när man målar på en plats utan tillstånd, vilket då är skadegörelse. Detta är något som kan medföra stora kostnader för privatpersoner och samhället. På grund av detta får graffiti ofta ett dåligt rykte trots att detta beteende inte finns hos alla graffitimålare. För att utöva graffiti på ett lagligt sätt kan man ansöka om tillstånd att få måla på en specifik plats, eller så kan man måla på så kallade lagliga väggar. Det finns vissa som argumenterar att det borde vara okej att göra graffitimålningar, oavsett tillstånd, eftersom att det tillför något till samhället. Platser som tidigare var mörka och dystra kan istället bli färgglada, uppmärksammade och ge personlighet till en stad.

Graffitikonstnären Banksy

En av de allra största graffitikonstnärerna är den mystiske Banksy. Banksy är känd för sina distinkta graffitimålningar i stencilstil. Det som gör Banksy extra intressant är att hans identitet inte känns till. Banksy är alltså en pseudonym och hans riktiga namn, samt ålder, är ett stort mysterium. Det finns många teorier om vem Banksy kan tänkas vara, exempelvis så tror vissa att Banksy inte bara är en person, utan en hel grupp av olika människor.

fusion