Blog

Montering av broderier

Allt fler upptäcker charmen med handarbete, oavsett om det är sömnad, broderier eller stickning. Det är någonting avslappnande med de stundtals monotona rörelserna och samtidigt är det ett utlopp för kreativitet. I vissa fall har handarbete dessutom använts som verktyg för protester och politiska ställningstaganden. Men du behöver inte vara varken radikal eller intresserad av hälsa för att kunna ägna dig åt någon form av hemslöjd eller pyssel.

Många faller dock på målsnöret. Hur slutför man egentligen arbetet och hur gör man för att visa upp det på bästa sätt?

Hur gör man klart sitt broderi?

För det första beror det förstås på vilken typ av arbete det är. Har du broderat på ett klädesplagg är det ganska självklart att det är klart bara trådarna är fästa och plagget eventuellt tvättat en extra gång. Vill du göra det extra starkt kan du stryka på ett lager av vlieseline som skydd på baksidan.

När det gäller dukar är det, nästan, lika enkelt. Trådarna fästs på baksidan och sedan ska duken fållas och kanske förses med ett spetsband. Vid fållning viker man dukens kanter dubbla, så att den fransiga kanten döljs under fållen. Sen pressas fållen och sys fast antingen med maskin eller för hand med en osynlig kastsöm.

Men hur gör man om man vill montera en broderad tavla? Enklast är att använda vanliga fotoramar. Det kan vara svårt att få tag på ramar i rätt dimension, men det finns uppsjöar av ramar på nätet som säkerligen passar till ditt arbete.

För att sedan montera broderiet behöver du:

  • En bit tunn men styv kartong som passar i ramen.
  • En vass sax
  • Lim eller tejp som fungerar på tyg

Placera broderiet mitt i ramen, eller snett om det är vad du föredrar, och täck baksidan med kartongbiten. Ofta följer en sådan med ramen och du kan använda den istället för att göra en egen. När kartongbiten och broderiet ligger rätt i ramen stramar du upp tyget så att det är helt slätt och viker det över baksidan. Fäst det med lim eller tejp och täck sedan med ramens baksida så att allt sitter fast.

Sen kan du hänga upp ditt mästerverk på lämplig plats. Eftersom fotoramen, till skillnad från en ram speciellt för broderier, har glas på framsidan kommer ditt broderi att vara skyddat från damm och smuts som annars kan förstöra allt ditt arbete.

fusion